Da li je „Blistavi um" zaista mogao da izleči shizofreniju?

Matematičar Džon Neš se dugo borio sa shizofrenijom, a u jednom trenutku se u medijima pojavila informacija da je ovaj dobitnik Nobelove nagrade izlečen.

Da li je „Blistavi um" zaista mogao da izleči shizofreniju? Foto: Profimedia

Džon Neš poginuo je 23. maja 2015. u saobraćajnoj nesreći, a njegov život je obeležila teška borba sa opakom bolešću - shizofrenijom.

Pogledajte i: 11 istorijskih genija i njihovi mogući mentalni poremećaji

Kod Neša su se prvi simptomi bolesti pojavili oko 1950. godine, kada je u svojim tridesetim godinama u mnogo čemu doprineo grani matematike. U tom periodu počeo je da se ponaša paranoično, bizarno i dezorijentisano. U decenijama koje slede, nekoliko puta je bio hospitalizovan, a decenijama je koristio antipsihotike. 

Oko 1980. godine, kada je imao pedeset godina, njegovo zdravstveno stanje počelo je da se poboljšava. Sam Neš je pisao prijatelju da se oseća bolje, da više nema iracionalne misli, ako i da smatra da je to posledica starenja, odnosno hormonskih promena. 

Stereotipi o psihičkim bolestima: Naučnici kao ludi genijalci

Doktorka Gilda Moreno, psihijatar u Dečijoj bolnici Niklos u Majamiju, proučavajući istraživanja sprovedena tridesetih godina XX veka, došla je do podatka da se čak 20 odsto pacijenata oporavilo od ove bolesti, bez ikakve terapija. S druge strane, današnje studije ukazuju na činjenicu da 60 odsto pacijenata može da se oporavi uz adekvatnu terapiju i korišćenje lekova. 

Testirajte um: Kako da prevarite svoj mozak

Ljudi koji kasnije ispolje neki oblik shizofrenog ponašanja će se lakše oporaviti od onih kod kojih su se prvi simptomi javili ranije, u mladosti. Jako je bitan i uticaj socijalnih faktora poput posla, obrazovanja i porodice - svi oni mogu pozitivno uticati na borbu sa ovom bolešću. Takođe, ukoliko ne potraže pomoć lekara, shizofreno stanje će se pogoršati.  

Saznajte i: Teorija uma

Jako je bitno napomenti da i uz adekvatnu medicinsku pomoć i pozitivne socijalne faktore  ne postoji garancija da će se pacijent izlečiti, pa čak ni oporaviti. Međutim, uvek ostaje nada zahvaljujući neverovatnoj priči o jednom "blistavom umu."

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...