Kako da fotografišete vodene površine kao fotograf magazina National Geographic?

Džim Ričardson, foto-reporter čije fotografije krase stranice magazina National Geographic, otkriva svoje male tajne... Danas ćete saznati kako da vaše fotografije vode budu kreativne i originalne.

Kako da fotografišete vodene površine kao fotograf magazina National Geographic? Foto: Shutterstock

Džim Ričardson se uvek rukovodi pravilom "Otključajte jedna vrata za kreativne ideje, i za njima će se otvoriti još jedna."

Takođe, Loren Ejsli je rekla:"Ukoliko postoji čarolija na ovoj planeti, ona je u vodi."

Zato uzmite foto-aparat, pokucajte na vrata kreativnosti i sačuvajte trenutak vodene čarolije zauvek uz savete Džima Ričardsona.

Pogledajte i: Potopljena bugarska crkva svakog proleća oduševljava svet

Kada je reč o pejzažu, fotografije vodopada se u velikom broju nalaze na ivici da postanu kliše. Kako bi i sam izbegao da snimi već viđenu fotografiju, Ričardson koristi izuzetno sporo vreme ekspozicije. Uz ovaj trik, voda će izgledati pooput srebrnkaste, svilene, glatke zavese. 

Saznajte i: Kud nestaje voda Izgubljenog jezera? (VIDEO)

Tehnika je, u principu jako jednostavna. Brzina blenda trebalo bi da bude oko pola sekunde, ali može da se kreće i do 30 sekundi. Ipak, ne više od toga. Kako bi voda u pokretu na fotografiji izgledala poput tečnih kristala, trik je u tome da fotografiju snimite po danu. Podesite fokus, blic i filter za boje kako bi osvetljenje bilo idealno. 

Tragom vode: Putovanje u srce Norveške

Upravo ovako, korak po korak, i sam Ričardson je snimio fotografiju vodopada na Islandu. Čistoća, energija, pokret, bistrina, trenutak, svežina vode - svime ovime odiše Ričardsonova fotografija. Ipak, šum, mir i spokoj koji osećamo kada se naš pogled susrtene sa lepotoma prirode ostaje neuhvaljiv. Međutim, kvalitetna fotografija uvek će probuditi dobro prepoznatljivo osećanje divljenja.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.