Život reke Mekong: 90 dana u 90 sekundi (VIDEO)

National Geographic zabeležio je očaravajuću i spokojnu atmosferu i isečke iz života koji se gradi pokraj veličanstvenog Mekonga. Uživajte!

Život reke Mekong: 90 dana u 90 sekundi (VIDEO) Foto: Profimedia

Zbog toga koliko je naporna plovidba rekom Mekong, ona je kroz istoriju više razdvajala ljude nego što ih je spajala.

Mekong je najveća reka jugoistočne Azije i trinaesta najduža reka u svetu.

Prva naselja pojavila su se uz njene obale oko 2.100. godine pre nove ere, a prvu civilizaciju pored Mekonga uspostavili su Kmeri, pripadnici kulture Funan, u prvom veku. Tada su ljudi uvideli njegovu važnost, činjenicu da daruje život, i započeli da naseljavaju njegovu obalu, navodnjavaju polja i masovno uzgajaju pirinač.

Pogledajte i: Najlepša reka na svetu

Možete čuti priče o narandžastim loptama svetla koje se ponekad uzdižu s površine reke i skaču ka nebu nekoliko stotina metara poput vatrometa, ali to verovatno nećete i videti svojim očima, mada to ne znači da nešto slično ne postoji. Naučnici ovaj svetlosni fenomen još nisu potpuno razjasnili, a lokalno stanovništvo ponegde još uvek veruje da se radi o Phaya Naga – mitskoj džinovskoj zmiji, zmaju koji živi u reci Mekong.

Saznajte i: Sve što niste znali o Dunavu

Pri susretu s Mekongom u Kambodži može vam se desiti da vidite neke od poslednjih grupica delfina iravadi (Irawaddy) kako skaču iznad površine i hvataju vazduh. Tih velikih rečnih delfina ovde je sve manje i verovatno ih za nekoliko goina više neće ni biti. Mekong je inače poznat kao reka u kojoj žive najveće ribe. U njemu je ulovljena najveća slatkovodna riba ikad viđena – u pitanju je som dužine 2,7 metara i težine 293 kilograma.

Pogledajte i: Ispod reke na Tibetu otkriven drevni kanjon

Svojim tokom od Pnom Pena, glavnog grada Kambodže, reka počinje da se račva u deltu koja se nastavlja kroz Vijetnam, gde je lokalno stanovništvo od davnina naziva Reka devet zmajeva. Kako je reka svoj tok umnožila u devet krakova delte i bezbroj međukanala, tako se i život uz nju beskrajno intenzivirao. Na svakom kilometru ovog geografskog fenomena vidi se vekovna isprepletenost čoveka i reke.  

National Geographic snimio je kako izgleda dinamika života na ovoj reci i oko nje – i to kroz 90 fenomenalnih prikaza u (za ovakvu lepotu prekratkih) 90 sekundi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.