Zašto su američke zastave na Mesecu danas bele?

NASA je pre nekoliko godina potvrdila da gotovo sve zastave zabodene u površinu Meseca još uvek stoje uspravno. Međutim, istakla je da se na ovim tkaninama više na nalaze prepoznatljive linije i zvezdice. Zastave su pobelele.

Zašto su američke zastave na Mesecu danas bele? Foto: Profimedia

Rasprave o tome stoje li zastave još uvek onako kako su postavljane trajale su decenijama, a definitivan odgovor dala je robotska letelica „Lunar rekonesans orbiter“, čije su kamere poslale fotografije koje dokazuju da gotovo sve zastave stoje onako kako su ih američki astronauti ostavili. To je slučaj sa svim osim one koju su u površinu meseca zaboli Baz Aldrin i Nil Armstrong.

Čovek na Mesecu: Predstava ili ne?

Međutim, stručnjaci ističu da one danas nikako ne mogu izgledati kao onda kada su ostavljene. Veruju da su potpuno bele.

Naime, Pol Spadis, naučnik Lunarnog i planetarnog instituta u Hjustonu ističe:

„Tokom četrdeset i nešto godina, ove zastave su bile izložene uslovima koji vladaju na Mesecu – smenjivalo se po 14 dana delovanja snažne sunčeve svetlosti s temperaturom od 100 stepeni Celzijusa i po 14 dana mraka i temperature od -140 stepeni. Međutim, još više štete moglo je naneti ultraljubičasto zračenje.“

Saznajte i: Kakvog je oblika Mesec?

On je napomenuo i da će i na Zemlji, ukoliko su dugo izložene snažnoj sunčevoj svetlosti, zastave za ovo vreme mogu izbledeti, te je to najverovatnije slučaj i sa zastavama na Mesecu.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.