5 stvari koje niste znali o Leonardu da Vinčiju

Svaki put kad pomislimo da je veo misterije konačno nestao kada je u pitanju najintrigantniji renesansni umetnik, na površinu ispliva nova tajna... Izgleda da veliki umovi jesu nedokučivi.

5 stvari koje niste znali o Leonardu da Vinčiju Foto: Profimedia

Da Vinči je za sobom ostavio više od 6.000 strana koje bi se mogle podvesti pod formu dnevnika. Pisao je spiskove neophodnih namirnica, pravio skice, ostavio je zapise koji svedoče o njegovim duševnim trzajima... Evo nekih zanimljivih činjenica o njegovom životu, koje sigurno niste znali.

Pogledajte i: Misterija Mona Lizinih obrva i trepavica

1. Bio je vanbračno dete.

Da Vinči je rođen 1452. nadomak regije Vinči, u današnjoj Toskani. Prema većini podataka, njegov otac je bio notar i zemljoposednik Meser Pjero Fruozino di Antonio da Vinči, dok je umetnikova majka bila seljanka, možda čak i rob u vlasništvu Leonardovog oca. Da Vinčijevi roditelji nikada se nisu venčali, a Leonardo je do svoje pete godine živeo sa majkom, a potom je počeo da živi sa ocem i njegovom drugom ženom. Prema Leonardovim zapisima, održavao je površan kontakt s majkom, ali je očigledno više bio vezan za oca, čiju je smrt dugo i duboko žalio.

Saznajte i: O da Vinčijevom kodu i božanskoj proporciji

2. Bio je neobrazovan. 

Kao i većina renesansnih umetnika, Da Vinči nije išao redovno u školu, ali se školovao kod kuće, kroz časove jezika i matematike. U detinjstvu je puno vremena provodio napolju, diveći se prirodi. Jako je bio zainteresovan za svojstva vode i ptice grabljivice. Leonardo je zapisao da je njegovo prvo sećanje zapravo san u kome ptica grabljivica sleće na njegovu glavu i u usta mu stavlja rep.

Kasnije, Leonardo odlazi u Firencu, gde je bio šegrt Andrea del Verokija, uticajnog firentinskog slikara. Pretpostavlja se da je Da Vinči tada naslikao "Krštenje Hristovo", ali da je potpisan njegov učitelj.

Poliedri Leonarda da Vinčija: O božanskoj proporciji

3. Mnoga njegova dela su nedovršena.

Da Vinči je bio izrazito spor slikar i shodno tome mnoga njegova dela ostala su nedovršena, uključujući i slike i izume. Takođe, i njegove beleške i zapisi objavljivani su posthumno. 

4. Bio je hapšen.

Kada je imao 24 godine, Leonardo je s nekolicinom muškaraca bio uhapšen po optužbi za sodomiju. Ipak, optužbe su bile odbačene zahvaljujući svedoku koji je istupio, dok je Da Vinči u dnevniku zapisao da smatra da su optužbe neprimerene za čoveka koji svoj život  drži dalje od očiju javnosti. Ubrzo nakon ovog događaja, slikar je otišao u Milano.

Saznajte i: Leonardo... ili ne?

5. Imao je vojničku crtu.

U Milanu je okrenuo novi list, a njegov plan bio je da se poveže sa Ludovikom Sforcom, vojvodom od Milana. Trebalo je da napravi bronzanu statuu ratnog konja, međutim Da Vinči je planrao da uz statuu napravi i nekoliko ratnih spravica.  Međutim, projekat je obustavljen kada je Francuska napala Italiju u 15. veku. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...