Ptice koje su nastradale zbog previše alkohola

Nije samo vožnja u pijanom stanju opasna, isto važi i za letenje…

Ptice koje su nastradale zbog previše alkohola Foto: Shutterstock

Kada je britanska veterinarska služba dobila poziv iz osnovne škole u Kambriji, gde se dogodio misteriozni pomor ptica, odmah se posumnjalo na smrtonosne infekcije. Desetine mladunaca pronađeno je mrtvo, a mnogi su imali očigledne fizičke povrede.

U testovima su prvo tražili zarazne bolesti, poput ptičijeg gripa, ali se ispostavilo da su ptice bile generalno zdrave. Na mestu događaja, istraživači su pronašli i jednu koja je još uvek davala znakove života, ali se ponašala veoma čudno. Bila je nestabilna, morala je da se osloni krilima o zemlju kako bi održala ravnotežu ili se naslanjala na zid kaveza, kako se ne bi stropoštala. U najkraćem, ptica je izgledala kao da je „mrtva pijana“.

Ispitivanje je pokazalo da su sve uginule ptice imale jednu zajedničku stvar: bobice pronađene u njihovim stomacima već su bile u poodmaklom stanju vrenja, što upućuje na uzrok smrti: letenje u pijanom stanju.

Pored ošamućene ptice (koja se oporavila posle dva dana), još nekoliko jedinki sa čudnim ponašanjem, primećeno je u blizini školskog dvorišta u kome se nalazi sporno drvo. Bobice koje njemu rastu, obično nisu štetne za ptice, ali je verovatno da kada padnu na zemlju postaju podložne gljivicama koje ubrzavaju proces fermentacije, čineći bobice žestokim aperitivom.

Toksikološka analiza uzoraka tkiva sa preminulih ptica otkrila je da je samo jedna od njih imala veoma visok nivo čistog alkohola u krvi. Zbog toga nije moguće tvrditi da su uginule zbog prekomernog konzumiranja alkohola.

Ipak, istraživači sumnjaju da su  ptice bile opijene i da su neke od njih uginule zbog posledica sudaranja u letu.

Istraživači, koji su svoje nalaze objavili u časopisu Veterinary Record, podsećaju da je sličan događaj zabeležen i 1999. godine, kada su brojne ptice, bez očiglednog razloga, popadale sa grana zelenike. U njihovim stomacima takođe su pronađene fermentisane bobice.

Izvor: LiveSciencebonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.