Evolucija lepote u Indiji: Kako se menjalo poimanje lepote tokom proteklog veka

Pitanje lepote, koja oduvek intrigira mnoge umetnike i naučnike, relativno je. To potrvđuju i promene koje se u viđenju lepote u jednoj zemlji dogode za samo stotinu godina, a ovog puta vam predstavljamo kako se shvatanje lepote menjalo u Indiji.

Evolucija lepote u Indiji: Kako se menjalo poimanje lepote tokom proteklog veka Foto: Youtube/Printscreen

Indija je multikulturalna zajednica koja je, u skladu s time, i sinteza različitih religija. Ovaj snimak prikazuje kakva je modna pravila u ovoj zemlji diktirao Bolivud u periodu od 1910. do 2010. godine.

Evolucija lepote u Iranu: Od strogog hidžaba do danas (VIDEO)

Ono što je neosporno, na osnovu ovog snimka, jeste da se načini naglašavanja egzotične indijske lepote nisu drastično menjali.

Pogledajte i: Evolucija lepote u Koreji (VIDEO)

Ukoliko nakon gledanja ovog snimka pomislite da je "tiki" (krug koji vernici u Indiji crtaju na čelu i drugim delovima lica) jedno od takvih modnih pravila, ne dajte se pravariti - boja "tikija" zavisi od toga kom se bogu vernice mole. Crveni "tiki" (tj. "bindi"), s druge strane, rezervisan je za udate žene.

Evolucija lepote na Filipinima: Od jednostavnosti do zapadnjačke mode (VIDEO)

Takođe, Indijke često oslikavaju kožu kanom, koja se zbog lekovitih svojstava smatrala svetom biljkom. Slike na telu predstavljaju prava umetnička dela, a svaki crtež i deo tela na kojem se nalazi ima posebnu simboliku.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...