Rešena viševekovna misterija porekla rupa u švajcarskom siru

Rupe u švajcarskom siru postale su njegov simbol, ali do nedavno ni naučnicima nije bilo jasno kako su one nastale. Ipak, nauka je uspela da pronađe odgovor i na ovo pitanje.

Rešena viševekovna misterija porekla rupa u švajcarskom siru Foto: Christoph Ruckstuhl/Keystone via AP

Prema navodima naučnika iz Agroskopa - državnog centra za poljoprivredna istraživanja u Švajcarskoj - rupe koje se mogu naći u sirevima poput ementalera i apencelera uzrokovane su sićušnim delovima sena koji su prisutni u mleku koje se koristi za proizvodnju ovih sireva.

Pogledajte i: Otkriven sir stariji od Isusa

U seriji testova, naučnici su dodavali različite količine prašine od sena u mleko i otkrili su da im ona omogućava da kontrolišu broj rupa. Otkriće takođe objašnjava zbog čega se rupe smanjuju u proteklih 15 godina - zbog savremene tehnike muženja krava pomoću zapečaćenih mašina koje eliminišu mogućnost upadanja sena u mleko.

Saznajte i: Miš ne voli sir, a ni zec šargarepu

Jednostavno rečeno "nestanak tradicionalne kofe" korišćene tokom muženja izazvao je promenu. Mašine za mleko su "potpuno smanjile prisustvo sićušnih čestica sena u mleku".

Problem rupa je proučavan još od 1917. godine, kada je Amerikanac Vilijem Klark objavio detaljnu studiju i došao do zaključka da su rupe uzrokovane ugljen-dioksidom koji oslobađaju bakterije prisutne u mleku. Manje naučno ali široko rasprostranjeno objašnjenje bilo je da rupe prave miševi koji obožavaju sir.



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u decembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.