I siromašni stanovnici Kalifornije dobijaju solarne ploče?

Ukoliko želite da koristite solarnu energiju, ova američka savezna država je jedno od najboljih mesta na Zemlji za to.

I siromašni stanovnici Kalifornije dobijaju solarne ploče? Foto: AP Photo/Reed Saxon

Usled velikih troškova - od oko 15.000 dolara (oko 1.640.000 dinara) - samo porodice u višoj srednjoj i ostalim višim klasama mogu da priušte sebi instalaciju solarne tehnologije. Najnovija inicijativa, međutim, teži da se to promeni. Pomoću novca koji je vlada izdvojila da bi se izborila s globalnim zagrevanjem, projekat "Grid alternativs" apeluje na kompanije koje zagađuju životnu sredinu da plate postavljanje solarnih ploča na krovove onih koji ne mogu da ih priušte.

Pogledajte i: Hoće li obnovljivi izvori energije nadvladati fosilna goriva?

Plan je, dakle, da se od novca koje država uzima od kompanija, koje moraju da plate po toni ugljen-dioksida koji emituju, finansira postavljanje solarnih ploča na kuće siromašnih. Cena postavljanja za siromašne: nula. Iako je instalacija potpuno besplatna, ipak se od porodica koje žele ploče zahteva da ili ponude neku hranu radnicima koji rade ili da im pomognu pri postavljanju panela.

Saznajte i: Limenke kao solarne ploče

Vlada Kalifornije godišnje prikupi 14,7 miliona dolara putem ovakvog sistema, težeći da time smanji emisiju štetnih gasova, a tokom godina prikupljeno je impresivnih 1,6 milijardi dolara. Ulaganjem barem 10 odsto od tog novca u solarnu energiju, Kalifornija pokušava da ubije dve muve jednim udarcem - da uštedi novac siromašnih, dok ujedno tera velike naftne kompanije da pomažu u suzbijanju emisija štetnih gasova još više.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.