Pogrebni običaji Anga: "Dimljene" mumije koje spajaju svetove

Na Papua Novoj Gvineji postoji seoce u kojem poglavica i njegov klan mumificiraju preminule dimom. Ovo je priča o jednoj takvoj mumiji i o tome kako su je naučnici spasli.

Mumija Moimangoa je imala izvaljenu vilicu i glavu koja je bila nagnuta, preteći da skoro cela padne. Lišajevi su, takođe, napali telo, a u jednom trenutku, jedan glodar se ugnezdio u Moimangovoj butini. Beket i njegov kolega Endrju Nelson sa Univerziteta Zapadni Ontario želeli su da omoguće Angama da se sami brinu o restauracijama. Zato su 2008. godine stigli sa timom i pitali seljane da im pomognu da identifikuju odgovarajuće materijale iz džungle.

"Otišao sam u Papua Novu Gvineju bukvalno samo sa alatom za ispitivanje", rekao je Beket.

Otkrijte i: Život naroda Meakambut

Tim je iskoristio tkaninu od kore pod nazivom tapa, kako bi povezao i obezbedio delove tela, poput vilice i glave, a kao lepak je zagrevan biljni sok kumaka drveta. Tim je uništio lišajeve prožimajući Moimangovo telo supstancom na bazi kreča, napravljenom od zdrobljenih školjki. Potom su bacili malo oker gline na telo i restaurirali neke druge mumije na litici. Lokalni materijali bili su veoma koristi.

"Kada je video konačne rezultate Gemtasu je bio veoma zadovoljan - počeo je da plače, potom da peva i pleše, kako mi je uzeo ruku", kaže Beket.

ve godine kasnije, kada se tim vratio, Moimangovo telo je još uvek bilo u dobrom stanju, a lišajevi se nisu vratili.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u decembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.