Novi snimci uništenja baznog kampa na Everestu (VIDEO)

Planinari sa Mont Everesta objavili su snimke smrtonosne lavine koja se spustila na bazni kamp, ubijajući i sakateći na desetine alpinista i Šerpasa.

Novi snimci uništenja baznog kampa na Everestu (VIDEO) Foto: YouTube

Pogledajte i: Novi jak zemljotres pogodio Nepal

Jedan planinar iza kamere nije shvatio pravu opasnost onoga što se pred njim odvija sve do poslednjih trenutaka. Snimak od 46 sekundi napravljen je ajfonom momentalno nakon prvog i najjačeg zemljotresa 25. aprila, u okviru kampa na Everestu gde planinari prikupljaju snagu pre nego što nastave ka vrhu planine.

Čovek je izleteo iz svog šatora kako bi pogledao oko sebe nakon potresa i snimio je tačan trenutak kada lavina poklapa šatore. "Bio sam u šoku i neverici tokom celog toka snimanja, ne sluteći da je skoro 20 kolega, Šerpasa i planinara upravo preminulo i da je oko 50 ljudi kritično povređeno tu, u mom kampu", napisao je Čimu ispod svog snimka.

Saznajte i: Mont Everest "potonuo" usled razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal?

Snimatelj je preživeo lavinu i zajedno sa svojim kolegama iz HIMEX-a (Himalayan Experience - Himalajsko iskustvo) uzeo je učešća u operaciji spasavanja. Još jedan snimak koji je takođe snimljen u baznom kampu prikazuje trenutak kada se lavina sručila na nespremne ljude.  ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.