Ogromni vulkani vladaju udaljenim svetom

Prvi put u istoriji, britanski naučnici uočili su temperaturne fluktuacije na stenovitoj planeti izvan našeg Sunčevog sistema.

"Videli smo promenu od 300 odsto u signalu koji dolazi sa ove planete, što je prvi put da vidimo tako visok nivo varijabilnosti na egzoplaneti", rekoa je dr Bris-Olivijer Demori iz Kavendiš laboratorije. 55 Kankri e je superzemlja: stenovita egzoplaneta skoro dva puta veća i osam puta masivnija od Zemlje. Ona je jedna od pet planeta koje orbitiraju oko suncolike zvezde u sazvežđu Raka i godina na njoj traje samo 18 sati.

Otkrijte i: NASA napravila turističke plakate za egzoplanete

Planeta takođe ne rotira kao Zemlja, već su na njoj dan i noć večno na istim stranama. Budući da je najbliža superzemlja čija se atmosfera može proučiti, 55 Kankri e spada među najbolje kandidate za detaljna posmatranja površinskih i atmosferskih uslova na stenovitim egzoplanetama. Većina prethodnih istraživanja egzoplaneta svodila se na gasovite džinove slične Jupiteru i Saturnu, budući da su zbog svoje ogromne veličine mnogo lakši za pronalaženje.

Istražite i: Naučnici otvorili sezonu lova na deformisane planete

U proteklih nekoliko godina, astronomi su mapirali uslove na mnogim gasovitim džinovima, ali je daleko teže učiniti to za superzemlje: egzoplanete s masom jedne do deset puta veće od Zemlje. Ranija posmatranja 55 Kankri e otkrila su obilje ugljenika, što ukazuje da je planeta sastavljena od dijamanata. "Kada smo prvi put identifikovali planetu, merenja su podržavala ugljenikom bogat model planete", rekao je Madhusudan.

Upoznajte i: Da li trag njihovog zagađenja može otrkiti postojanje vanzemaljaca?

"Međutim, sada otkrivamo da se ta merenja menjaju vremenom. Planeta bi i dalje mogla da bude bogata ugljenikom, ali sada nismo sigurni - ranija istraživanja planete ukazivala su da je to možda vodeni svet. Trenutne varijable su nešto što nismo videli nigde drugde, tako da ne postoji snažno konvencionalno objašnjenje. Ali to je suština nauke - dokazi mogu poteći iz neočekivanih pravaca", zaključuje Madhusudan.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.