Upoznajte Morijartija: Ko je poslužio kao inspiracija za lik arhineprijatelja Šerloka Holmsa?

Genije i filozof "prvoklasnog mozga", profesor Džejms Morijarti je bio najopasniji kriminalac s kojim se Šerlok Holms ikada suočio.

Upoznajte Morijartija: Ko je poslužio kao inspiracija za lik arhineprijatelja Šerloka Holmsa? Foto: Wikimedia Commons

Kako su objavljivane priče o britanskom detektivu, javnost je za nekolicinu velikih umova verovala da su poslužili Arturu Konanu Dojlu kao inspiracija za "pauka u središtu mreže". Ukoliko je postojala jedna osoba koja je mogla da bude (slobodno) korišćena kao osnova za stvaranje lika, onda je prvi osumnjičeni priznati američki astronom i matematičar, profesor Sajmon Njukomb.

Pogledajte i: Otkriven identitet Džeka Trboseka

Zli genije

U "Poslednjem problemu", Holms obaveštava Votsona da je "Napoleon zločina" genije i da je barem jednom tokom svog života bio univerzitetski profesor:

"Njegova karijera je bila izuzetna. On je čovek sa... odličnim obrazovanjem, prirodno obdaren fenomenalnim talentom za matematiku. U dvadeset i prvoj godini napisao je raspravu o teoremi binoma... Na osnovu nje je dobio katedru za matematiku na jednom od naših manjih univerziteta... Mračne glasine su ga okruživale u univerzitetskom gradu (međutim) i vremenom je bio primoran da da ostavku..."bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.