Strah od cunamija nakon zemljotresa koji je pogodio Papua Novu Gvineju

Jak zemljotres jačine 7,4 stepena pre nedelju dana je pogodio južnu obalu Papua Nove Gvineje, a tamošnji stručnjaci strahovali su da bi on mogao biti praćen razornim cunamijem.

Strah od cunamija nakon zemljotresa koji je pogodio Papua Novu Gvineju Foto: U.S. Geological Survey

Upozorenje na mogući cunami izdato je za područje u krugu od 300 kilometara od epicentra, uključujući obalu Australije, pre nego što je povučeno. Jak potres registrovan je 133 kilometara jugozapadno od Kokopoa, navodi Američka geološka služba. 

Pogledajte i: Kako se formira cunami? 

Pregledani podaci pokazali su da se epicentar nalazi 63 kilometara ispod obale ostrva Nova Britanija. Zemljotres je pratio manji potres od 5,9 stepeni, deset minuta kasnije. Serija potresa nastavila se sa 5,6 odnosno 5,2 stepena jačine.

Saznajte i: Mont Everest "potonuo" usled razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal?

Pacifički centar za upozoravanje na cunamije (PTWC) izdao je preliminarno upozorenje odmah nakon prvog potresa, navodeći da "razorni cunami talasi mogu pogoditi obale unutar 300 kilometara od epicentra zemljotresa". Upozorenjem je procenjeno da će cunami stići do australijskog grada Kernsa u 5.10 UTC, a do Brizbejna u 6.07 UTC.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.