Tajna zlokobnih Krvavih vodopada na Antarktiku

Čuveni vodopadi imaju biološke uslove slične onima na Marsu. Naučnici objašnjavaju zbog čega je ovo otkriće važno.

Naučnici se nadaju da će novi podaci baciti svetlo na to da li slični uslovi postoje negde drugde u Sunčevom sistemu. Ekosistem Suvih dolina - doma isključivo mikrobiološkog životinjskog i biljnog života - veoma podseća, tokom antarktičkih leta, na uslove koji vladaju na Marsu.

Otkrijte i: Šta se dešava kada otpluta antarktička santa leda veličine kontinenta?

"Tokom milijardi godina evolucije, mikrobi su se izgleda adaptirali na uslove u svim površinskim sredinama na Zemlji. Sićušne pore sa superslanim rastvorom, koji ostaje tečan i na -15 stepeni Celzijusa predstavlja najveći izazov za mikrobe", kaže glaciolog Univerziteta u Kaliforniji Slavek Tulačik. Prema njegovim rečima, elektromagnetni podaci koje su istraživači prikupili ukazuju da "granice Antarktika čuvaju brojna mikrobiološka staništa, gde su krajnji limiti života testirani u teškim fizičkim i hemijskim uslovima".

Istražite i: NASA pronašla dokaz o ogromnom drevnom okeanu na Marsu

Tim je, takođe, otkrio dokaz da rastvor soli teče ka antarktičkoj obali skoro 18 kilometara od obale, da bi se na kraju ulio u Južni okean, biološki bogatu vodenu masu koja okružuje Antarktik. Naučnici veruju da je moguće da hranljive materije mikroba iz tih dubokih slanih rastvora utiču na biološku produktivnost u okeanu blizu obale. Ipak, ogroman deo antarktičkog graničnog pojasa obale ostaje neistražen.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.