Zašto je zajednica odbacila srednjovekovnu "vešticu"?

Ostaci tinejdžerke koja je preminula u srednjem veku sahranjeni su na prilično neuobičajen način - licem nadole, što otkriva da je sredina u kojoj je živela nije prihvatala. Naučnici su istraživali zbog čega...

"Skorbut je ustanovljen na osnovu kranijalnih lezija koje su rezultat simetrične osteoporoze", kaže antropološkinja Elena Delu. Simetrična osteoporoza ili porotična hoperostoza koja se najčešće nalazi u lobanji uzrokuje da ona postane sunđerasta, a koštano tkivo postaje porozno. Proučavajući ostatke preminule tinejdžerke, Deluova i njene kolege otkrili su dokaze patološkog stanja na spoljnom delu površine potiljačne kosti.

"Područja ovih osteo produktivnih lezija takođe su prisutna nedaleko od zubnih džepova i na nepcima, gde su neki zubi ispali usled slabih krvnih sudova i oštećenja usled žvakanja", navodi Deluova. Visine od samo 1,52 metra, veruje se da je mlada devojka na neki način plašila zajednicu. Njeno bledilo, povezano s drugim simptomima skorbuta, poput krvarenja iz usta, nogu i očiju, kovrdžava kosa, isturene oči, držanje nogu u stilu žabe i najverovatnije padanje u nesvest i epileptični napadi, igrali su ključnu ulogu u njenom društvenom odbacivanju.

Kad je umrla, bila je ponižena tako što je sahranjena licem nadole kako njena duša, koja je smatrana nečistom, ne bi izašla i zapretila živima.

"Svaka bolest koju ljudi nisu razumeli mogla je da izazove da neko bude sahranjen na izopačen način", kaže biološka antroploškinja Kristina Kilgrouv sa Univerziteta u Zapadnoj Floridi.

 

Pogledajte i:

 bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.