Pogledajte reklamu snimljenu u Jugoslaviji 1926. godine (VIDEO)

Prva reklama ikada snimljena u Kraljevini Jugoslaviji preneće vam delić duha jednog izgubljenog vremena...

Pogledajte reklamu snimljenu u Jugoslaviji 1926. godine (VIDEO) Foto: YouTube

Iako danas reklame viđamo svuda, retko imamo priliku da vidimo kakvi su bili počeci oglašavanja pokretnim slikama na ovim područjima. Zbog toga snimak reklame iz 1926. godine za zubnu pastu "Kušaković Kalodont" predstavlja pravo osveženje. Reklama traje čak 7 minuta i 42 sekunde, a snimljena je u predratnom Beogradu, koji je tada bio značajna tačka na kulturnoj mapi Evrope XX veka.

Pogledajte i: Doba kada su teritorijom današnjeg Beograda krstarili mamuti

Bilo je to doba nadrealizma, zenitizma i modernizacije. Lik Milice u reklami tumačila je Ljubica Buba Veljković, čije umetničko ime je glasilo Anita Mir, dok je Nataliju glumila poznata pozorišna glumica Nevenka Urbanova, koja je ostvarila preko 150 uloga i koja je za predratnu generaciju gledalaca bila žena "erotske inteligencije".

Otkrijte i: Beograd 1961. godine iz ugla američkog turiste

Milica u reklami odlučuje da se posavetuje sa Natalijom oko svog problema, a Natalija joj otkriva da je rešenje jednostavno i da leži u korišćenju zubne paste. Reklamu je režirao Josip Novak i nastala je u produkciji "Pobeda filma", a prikazivala se u tadašnjim bioskopima.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.