Vesti

Jesu li slepi miševi zaista slepi?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Sigurno ste mnogo puta čuli da slepi miševi ne vide svet oko sebe. Istražujemo da li je zaista tako....

Do nedavno se verovalo da mali ljiljci, koji love preko noći poseduju samo štapićaste ćelije. Sada su naučnici dokazali da uprkos njihovim slabo razvijenim malim očima, ovi šišmiši i dalje mogu videti preko dana. Iako se njihov život uglavnom svodi na noć, oni su posebno osetljivi na promenu nivoa svetlosti kako bi uveče znali kada je vreme da krenu u lov. Šišmiši se koriste vizuelnim mapama, posebno na dugim relacijama, kada je eholokacija izvan dometa.

Pogledajte i: Spasavanje slepih miševa

Noćni šišmiši se kreću kroz mrak služeći se specijalnim solarnim sistemima. Dok lete, šišmiši prave zvukove visoke frekvencije koji se odbijaju od objekata i vraćaju u formi eha. Šišmiš registruje eho i procesira zvučnu informaciju pretvarajući je u vizuelnu mapu, koja mu omogućava da “vidi” u mraku.  Tokom dana, kada postoji dovoljna količina svetlosti, oni su u potpunosti sposobni da koriste oči kako bi dobro videli.

Saznajte i: Kako se otarasiti slepog miša

Ne postoji slepi miš koji je prirodno slep. Neke vrste koriste čulo sluha više nego čulo vida jer su se prilagodile sopstvenom načinu života, ali njihove oči i dalje imaju funkciju.

Zašto je onda uvreženo mišljenje da su slepi miševi zaista slepi? Odgovor se krije u procesu eholokacije, kojim se slepi miševi služe kako bi se što bolje koordinisali i kretali u potrazi za lovom. Ipak, zabluda je da je to njihov jedini način da se orijentišu.

« 1 2
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u oktobarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.