Da li šimpanze imaju ista prava kao ljudi? Odlučiće sud u Njujorku

Iako sigurno uskoro neće ušetati u sudnicu, dve šimpanze uspele su da privuku pažnju jednog suda.

Da li šimpanze imaju ista prava kao ljudi? Odlučiće sud u Njujorku Foto: Profimedia

Idućeg meseca, Vrhovni sud američke države Njujork saslušaće argumente o tome da li dve laboratorijske šimpanze - Herkules i Leo - treba da se smatraju osobama, a ne imovinom, tj. mogu li da dobiju slobodu.

Pogledajte i: Orangutan dobio ljudska prava u Argentini

U odgovoru na peticiju projekta "Neljudska prava", sudija Barbara Džaf potpisala je sudski nalog ove nedelje kojim se traži od Univerziteta Stoni Bruk da dokaže zašto treba da bude dozvoljeno zadržavanje Herkulesa i Lea.

"To je veoma velika stvar za nas", rekao je Stiven Vajs, advokat projekta "Neljudska prava", koji podnosi tužbe za prava šimpanzi u Njujorku više od godinu dana.

Saznajte i: Izlazak šimpanzi iz zatočeništva nakon 30 godina

U izjavi za medije, grupa koja zastupa prava životinja je pozdravila prvobitni potez sudije kao prvo priznanje da su šimpanze pravne osobe, pošto nalog uključuje habeas corpus, meru koja je osmišljena da štiti zatvorenike - do sada, samo ljudske zatvorenike - od nezakonitog zatvaranja. Međutim, Džafova je kasnije izmenila sudski nalog, izbrisavši deo s ovim rečima.

Istražite i: Kakve su majke šimpanze?

"Ne znamo šta ju je navelo da uradi to. Precrtala je habeas corpus ostavljajući nam nalog koji pokazuje naš cilj. U praktičnom smislu, nema mnogo razlike između dva naloga. Jedini entitet kome možete izdati nalog jeste osoba", navodi Vajs i dodaje: "Mislim da uopšte ne bi izdala nalog da je mislila da ne postoji način da se šimpanze smatraju osobama."ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.