Hoće li obnovljivi izvori energije nadvladati fosilna goriva?

Planeta sve više uvećava kapacitete obnovljive energije u odnosu na ugalj, prirodni gas i naftu zajedno, navodi se u izveštaju "Blumberg biznisa". Jesmo li stigli do prekretnice?

"Nismo daleko od dana kada ću moći mnoge od vas da pitam koliko dugo niste prikačeni na klasičnu energetsku mrežu", rekao je bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Al Gor u svom obraćanju na BNEF-u. Potreba za skidanjem s mreže je izuzetno diskutabilna, pre svega zbog potreba domaćinstva koje je van mreže. Iako s jedne strane takvo domaćinstvo može da se napaja putem sopstvenih solarnih ploča i baterija, s druge strane očuvanje veze sa strujnom mrežom znači da će biti struje i onda kada se inverter slomi ili kada ne dobijamo dovoljno sunčeve svetlosti. 

Hendikep nije prepreka: Lekcija iz ljubavi prema prirodi

"Jedina stvar koju dobijate skidanjem sa mreže je osećaj nezavisnosti. Međutim, tokom ostatka godine imaćete višak koji ćete želeti i morati da prodate, a za to vam treba povezanost", rekao je Librajh.

Trenutno solarna energija čini oko jedan odsto tržišta električne energije. Međutim, do 2050. godine, ona bi mogla da bude najveći izvor struje, kako se navodi u dva izveštaja iz 2014. godine. Fotovoltični (PV) sistemi mogu da generišu i do 16 odsto svetske struje, dok solarna termalna energija iz solarnih elektrana može da doda još 11 odsto.

Zajedno, ove tehnologije mogu sprečiti emisiju šest milijardi tona ugljen-dioksida godišnje do 2050. godine. Ipak, da bi se minimalizovali efekti klimatskih promena, svake godine je za investicije potrebno nekoliko stotine milijardi dolara, što nije lako izvodljivo zbog finansijske krize.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...