Hoće li obnovljivi izvori energije nadvladati fosilna goriva?

Planeta sve više uvećava kapacitete obnovljive energije u odnosu na ugalj, prirodni gas i naftu zajedno, navodi se u izveštaju "Blumberg biznisa". Jesmo li stigli do prekretnice?

Hoće li obnovljivi izvori energije nadvladati fosilna goriva? Foto: REUTERS/Carlos Barria/Files

Sve je počelo 2013. godine, kada je dodato 143 gigavata kapaciteta obnovljive električne energije; u isto vreme, 141 gigavat dodat je prema novim fosilnim gorivima, navedeno je na godišnjem samitu BNEF (Bloomberg New Energy Finance) u Njujorku prošle nedelje. I neće se zaustaviti tu - više nego četvorostruko će biti uvećan kapacitet obnovljive energije do 2030. godine.

Pogledajte i: Kostarika se već 75 dana napaja stopostotno obnovljivom energijom

"Uprkos promenama cena nafte i gasa, biće značajnog razvoja obnovljive energije koji će najverovatnije biti značajno veći od razvoja uglja i gasa", rekao je osnivač BNEF-a Majkl Librajh.

Saznajte i: Kako će Kalifornija sprovesti u delo prve restrikcije vode?

Cene solarne i energije vetra nastavljaju da padaju, a u mnogim delovima sveta su podjednako skupe kao strujna mreža između kuća i dalekovoda, a ponekad čak i mnogo jeftinije. Samo prošle godine, naučnici s Univerziteta u Novom Južnom Velsu pretvorili su preko 40 odsto ukupne sunčeve energije koja pogađa solarne panele u elektricitet - što je najveća prijavljena efikasnost ikada.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.