Na današnji dan, 22. april

Na današnji dan, 22. aprila 1500. godine, portugalski moreplovac Pedro Alvareš Kabral je na putu za Indiju otkrio teritoriju na kojoj se danas nalazi Brazil.

Na današnji dan, 22. april "Kabralovo iskrcavanje u Porto Seguro" slika Oskara Pereire da Silve Foto: Wikimedia Commons

Portugalski kralj Manuel I je smatrao da Kabral treba da nastavi rad Vaska da Game, pa mu je dao zadatak da otputuje do Indije kako bi uspostavio stalne trgovačke odnose.

Znate li Kako prašina iz Sahare dospeva do Brazila? (VIDEO)

Takođe, Kabral je trebalo da pokrsti tamošnje stanovništvo po svaku cenu – makar  i upotrebom sile.

Njegova ekspedicija brojala je 13 brodova i posadu od 1.500 članova, a pred put ih je posavetovao Da Gama.

Pogledajte i: Mačizma u Brazilu

Portugalska ekspedicija je isplovila iz Lisabona 9. marta 1500. godine. Plovila je uz afričku obalu sve do Zelenortskih ostrva, a potom je došlo do oluje, zbog koje se jedan brod vratio u Lisabon. Kabral je, kako bi izbegao nevreme, nastavio plovidbu jugozapadno.

Ekspediciju je čekalo neverovatno otkriće: uplovili su u vode nove zemlje 22. aprila 1.500. godine, a iskrcali se dan kasnije.

Pedro Alvareš Kabral nazvao je ostrvo na koje je pristigao Ostrvo pravog krsta, a odmah po otkriću je poslao jedan brod iz flote nazad u Portugaliju kako bi javio sugrađanima ovu važnu vest.

Pročitajte: Slano srce južnoameričkog kontinenta

U maju je ekspedicija nastavila putovanje ka Indiji kako bi ispunila svoj zadatak. Međutim, četiri broda je potonulo 29. maja, a među njima i onaj na čijem je čelu bio Bartolomeo Dijaz, prvi Evropljanin koji je oplovio Rt dobre nade. Portugalski moreplovci konačno su stigli u Indiju 13. septembra 1500. godine.


Foto: Wikimedia Commonsbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...