Neobična poplava koja je razorila ulice Londona

Jeste li čuli za „pivsku poplavu“, koja je zadesila London 1814. godine?

Neobična poplava koja je razorila ulice Londona London 1814. godine Foto: Profimedia

U vreme industrijske revolucije, potreba za pivom je značajno porasla u velikim evropskim gradovima, pa ni London nije bio izuzetak.

Otkrijte: Deset najvećih i najgorih poplava u ljudskoj istoriji

Proizvodnja piva je rasla, a za prevlast na tržištu borili su se tzv. „pivski baroni“, bogati industrijalci koji su bili u stalnim sukobima.

Jedan od njih bio je i ser Henri Mo, koji je sagradio najveći rezervoar piva u čitavoj prestonici Ujedinjenog kraljevstva – mogao je da primi i više od pet stotina hiljada litara. Međutim, jednog jesenjeg jutra, rezervoar je pukao.

Pogledajte: Mravi grade splav kako bi zaštitili kraljicu od poplave

Tečnost je iz njega izašla razornom silinom – probušila je i okolne rezervoare, te je ulicama četrvrti Sent Džajls „jurišalo“ milion i po piva. Za svega nekoliko minuta, potopljene su ulive Džordž strit i Nju strit U poplavi je potpuno uništeno nekoliko kuća, preminulo osmoro ljudi i među njima dvoje dece. Kako navodi sajt Fun London Tours, bujica je nastupila tako iznenadno da je neveroatnom brzinom ubila majku i ćerku koje su na prvom spratu svoje kuće u Rasel stritu svega nekoliko trenutaka ranije mirno ispijale čaj.

Saznajte: Kakvog je ukusa 170 godina staro pivo pronađeno u olupini jednog broda?

Vest o poplavi se proširila Londonom, pa su građani iz svih delova prestonice pohrlili ka Sent Džajlsu da priteknu u pomoć. To je imalo sasvim suprotan efekat: ulice su bile zakrčene i nije bilo lako proći i pružiti pomoć ugroženima. Čak i nedeljama kasnije, Londonom se širio miris piva.

Pročitajte: U Londonu pronađeni skeleti žrtava kuge (VIDEO)

Razumljivo, ovaj slučaj našao se na sudu, a presuda je možda i najzanimljiviji deo ove priče – zaključeno je da je poplava bila Božji čin, pa niko nikada nije odgovarao za materijalnu štetu i ljudske gubitke. Vlada je, štaviše, Mou omogućila i poreske olakšice ne bi li na taj način brže oporavio svoj budžet. Procenjuje se da je on izgubio imovinu u vrednosti od oko 15.000 funti.

Ig Nobel 2013: Lepota je u oku onog koji pije pivobonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...