Vesti

Profesor ishrane smršao 12 kilograma hraneći se slatkišima?

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Mark Haub, profesor ishrane na Državnom univerzitetu u Kanzasu, deset nedelja je jeo po jedan kolačić na svaka tri sata umesto obroka i izgubio višak kilograma. Međutim, on ne preporučuje da se drugi odluče za ovakav režim ishrane.

Da bi njegovi obroci bili raznovrsni, Mark je jeo i čipseve, pahuljice sa šećerom i sladak keks. Njegova premisa bila je: za mršavljenje su bitne samo čiste kalorije, a nutritivna vrednost se uopšte ne računa. Ispostavilo se da je to dalo rezultate, budući da je zahvaljujući ovakvoj ishrani uspeo da smrša 12 kilograma za dva meseca.

Pogledajte i: Istraživanje pokazalo da je meso prepuno antibiotika

Radi ovog zanimljivog školskog projekta, Haub je ograničio sebe na manje od 1.800 kalorija po danu. Čovek težine koju je haub imao pre nego što je počeo sa dijetom obično konzumira oko 2.600 kalorija dnevno. Zato je pratio jednostavan princip za mršavljenje - konzumirao je značajnije manje kalorija od onih koje je sagorevao.

Istorija kulinarstva: Kako su nastali restorani?

Njegov indeks telesne mase pao je sa 28,8 - što se smatra indeksom gojaznih ljudi, na 24,9 - što je normalno. On sada ima 78 kilograma. Međutim, očekivali bismo da su drugi pokazatelji njegovog zdravlja morali da budu narušeni. Ali nisu.

Otkrijte i: Najstarija pereca na svetu otkrivena u Bavarskoj

Haubov "loš" holesterol (LDL) pao je za 20 odsto, dok se "dobar" holesterol (HDL) povećao za 20 odsto. Smanjio je nivo triglicerida, koji su jedan oblik masti, za 39 odsto.

"Šta to znači? Da li to znači da sam zdraviji? Ili znači da nešto propuštamo kada definišemo naše zdravlje sa biološke tačke gledišta?", zapitao se Haub.

1 2 »
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u oktobarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.