Kako nestaje istorija: Islamska država raznela drevni grad Nimrud? (VIDEO)

Na internetu se pojavio snimak koji navodno prikazuje militante Islamske države kako buldožerima i eksplozivima uništavaju drevni asirski grad Nimrud, koji je osnovan u XIII veku pre nove ere.

Kako nestaje istorija: Islamska država raznela drevni grad Nimrud? (VIDEO) Foto: militant video via AP

Grad koji je na Uneskovom spisku materijalne kulturne baštine sveta predstavlja jedno od najvećih arheoloških blaga Iraka. Sedmominutni snimak koji je osvanuo na internetu prikazuje džihadiste kako uništavaju reljefe u Nimrudu, na području koje kontrolišu militanti. Oni su, takođe, koristili maljeve i bušilice kako bi srušili deo zidova, da bi konačno čitav kompleks sravnili sa zemljom pomoću eksploziva.

Pogledajte i: Islamistički propovednik poziva na rušenje egipatske Sfinge i piramida

Snimak je objavljen nakon saopštenja iračkog Ministarstva turizma i antikviteta u kojem se navodi da je Nimrud, arheološko bogatstvo koje datira iz XIII veka pre naše ere, pregažen buldožerima i drugom teškom mehanizacijom. Iako snimak još uvek nije verifikovan, u nedelju su zvaničnici ministarstva naveli da su lokaliteti autentični.

Saznajte i: Islamska država raznela istorijski zid čuvene Ninive

Džihadisti su ranije naveli da smatraju ovakve objekte idolatrijom. Militanti, koji su osnovali samoproklamovani kalifat na severu Iraka i u delovima Sirije, vode kampanju uništenja kulturnih lokaliteta i relikvija koji ne odgovaraju njihovoj ideologiji. Drugi simak koji je objavljen u aprilu prikazuje kako Islamska Država uništava 2.000 godina stare ruševine Hatre na severu Iraka, 110 kilometara južno od Mosula.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.