Uskršnji "rat" u Grčkoj (VIDEO)

Jeste li znali da se u Vrontadosu, gradu na grčkom ostrvu Hios svake godine na Uskrs vodi "rat raketama"?

Uskršnji "rat" u Grčkoj (VIDEO) Foto: Profimedia

Roketopolemos ili rat raketama je naziv za lokalni običaj kojim se svake godine obeležava Uskrs. Kao jedan vid poštovanja običaja puštanja vatrometa tokom proslave dolazećeg Uskrsa u Grčkoj, dve rivalske crkvene zajednice u gradu izvode "Rat raketama" ispaljujući desetine hiljada raketa preko grada. Cilj ispaljivanja je da se pogodi crkveno zvono suparničke crkve. "Rakete" su drveni štapići napunjeni eksplozivnom mešavinom koja sadrži barut i lansiraju se sa platformi. 

Pogledajte i: Najveća zastava Grčke pod vodom

Crkve dve rivalske parohije sagrađene su na uzvišenima oko 400 metara jedne od druge. Direktni udarcu u zvona se navodno prebrojavaju narednog dana, ali svaka parohija proglašava svoju pobedu. Rezultat toga je da se obe parohije na kraju dogovore da će naredne godine konačno dokazati koja je u pravu, tako da se rivalstvo nastavlja.

Saznajte i: Da li nova teorija otkriva lokaciju izgubljenog grada Atlantide?

Same crkve i obližnje zgrade su obezbeđene žicama i metalnim pokrivačima. Nekolicina stanovnika grada redovno izražava svoje nezadovoljstvo zbog ovog običaja, ali je on ujedno značajan izvor turističke znatiženje od koje dolazi značajna suma u ovo područje. Samo poreklo običaja nije najjasnije, ali lokalna tradicija navodi da datira iz doba Osmanlija. Prema lokalnoj legendi, običaj se prvobitno izvodio pravim topovima, sve dok njihovu upotrebu nisu zabranile osmanlijske vlasti 1889. godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.