Poljska razvija tečni pancir

Naučnici su na pragu neverovatnog otkrića.

Poljska razvija tečni pancir Foto: Profimedia

Tečnosti odlično apsorbuju energiju metka. Pod vodom, AK-47 može da pošalje metak tek nekoliko metara napred, dok u vazduhu metak ove puške s lakoćom preleće čak 300 metara.

Pogledajte i: Evolucija ratne opreme

Međutim, naučnici su otkrili tečnosti koje mnogo bolje od vode zaustavljaju metke. Poslednja od njih, koju je razvio poljski Vojni institut za tehnologiju naoružanja u Varšavi, jeste nova nenjutnovska tečnost, za koju se veruje da će u budućnosti zameniti kevlar. Ova tečnost se zgrušava kada je pogodi jak udar, pa snagu metka apsorbuje tečnost, a potom se rasipa.

Saznajte i: 10 najpoznatijih srednjevekovnih oružja

Ovaj tečni pancir nije prvi ikada osmišljen.

U 2010. godini, britanski gigant u svetu naoružanja, BAE objavio je da je mu je pošlo za rukom da izradi takvu zaštitu. Iste godine, američka Vojna istraživačka laboratorija sa naučnicima iz Univerziteta u Delaveru radila je na razvoju tečnog pancira na istim principima, nakon istraživanja koje je počelo početkom ovog veka. Dve godine kasnije, Iran je objavio da, takođe, radi na sličnim pancirima.

Otkrijte i: Novo sintetičko jedinjenje može da neutrališe hemijsko oružje za par minuta

Pošto toliko zemalja radi na razvoju tečnog pancira, postavlja se pitanje zašto ga još uvek nema u svakodnevnoj upotrebi. Jedan od razloga je težina. Na testovima BAE-a, otkriveno je da takve tečnosti najbolje funkcionišu kada su ojačane kevlarom. Problem je što je čak i tanak sloj ovakve kombinacije teži od mnogobrojnih slojeva samog kevlara. Ukoliko poljska formula, koja se za sada drži kao vojna tajna, uspe da bude snažna bez dodavanja kevlara i dodatne težine, moguće je da uskoro počne upotreba tečnih pancira.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.