Moći ćemo da istražimo unutrašnjost svog tela pomoću "Gugl mapa"? (VIDEO)

Nedavno osmišljen i realizovan program može pomoći naučnicima da bolje razumeju kako ljudsko telo funkcioniše na ćelijskom nivou. Kako je to moguće?

Moći ćemo da istražimo unutrašnjost svog tela pomoću "Gugl mapa"? (VIDEO) Foto: YouTube

"Gugl mape" su uradile mnogo više od pukog ohrabrivanja da pitamo kuda da idemo - omogućile su nam da istražimo svet u kom živimo kao nikad do sada.

Međunarodni tim naučnika sada je naumio da iskoristi taj program kako bi zavirio unutar ljudskog tela, "zumirajući" ga do nivoa ćelije. Trenutno se ova tehnologija koristi na tkivu zgloba kuka kako bi se bolje razumeli artrozu i hronični bol u zglobovima, naročito među starijima, ali naučnici se nadaju da će uraditi isto i za druga tkiva u bliskoj budućnosti.

Gugl nas čini glupljim: Neuronauka pretraživača

Melisa Knot Tejt, inženjerka i biolog Univerziteta u Novom Južnom Velsu u Australiji, koja je ujedno i vođa projekta, došla je na ovu ideju nakon prethodnog istraživanja kako transfer hranljivih materija između krvi, hrskavice i koštanog tkiva utiče na nastanak artroze. Da bi bolje razumeli ovaj ćelijski saobraćaj u ljudima, naučnici su fotografisali bedrenjače mikroskopom koji skenira elektrone. Potom su sastavili terabajte podataka i iskoristili "Guglov" algoritam da uveličaju fotografije tkiva, baš kao na "Gugl mapama". Zahvaljujući tom poduhvatu, molekularna analiza za koju bi timu bilo potrebno 25 godina da je privede kraju, sada se izvodi za svega nekoliko nedelja.

Saznajte i: Gugl patentirao sistem kojim robot može preuzeti ličnost neke osobe?

"To može otvoriti vrata do sada nepoznatim terapijama i prevenciji", rekla je Knot Tejtova.

I dok ona smišlja kako da istraži nove mogućnosti lečenja artroze kuka, harvardski naučnici uključeni u ovaj projekat planiraju da primene tu tehniku kako bi istražili vezu unutar mišjeg mozga.



ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.