Znate li šta je "zabrana sećanja"?

Jeste li ikada čuli za latinski izraz "damnatio memoriae"?

U Norveškoj iz X veka erla Hakona Sigurdarsona narod Trondhajma je toliko prezirao da je nakon njegove smrti svaki čovek zazirao da ga zove po imenu, već samo po nadimku "zli erl". Nakon smrti pape Aleksandra VI, novi papa Julije II na dan svog izbora zabranio je bilo kome da ikada govori ili misli o Bordžiji pod pretnjom ekskomunikacije, da ime i sećanje na prethodnog "đavoljeg" papu moraju biti zaboravljeni i precrtani iz svakog dokumenta. Sve slike porodice Bordžija ili u njihovom posedu morale su biti prekrivene crnim krepom. Sve grobnice su morale biti otvorene, a njihova tela poslata nazad tamo gde pripadaju - u Španiju. Bordžijini apartmani ostali su zapečaćeni sve do XIX veka.

Savremena zabrana sećanja

Najpoznatiji primer iz savremene istorije jeste uklanjanje porterta, knjiga, kao i ljudi sa slika koji su bili Staljinovi protivnici tokom Velike čistke. Kada je Sovjetski Savez izgubio fudbalsku utakmicu protiv Jugoslavije na Letnjim olimpijskim igrama 1952. godine, Staljin je naredio da se svi snimci događaja unište. Sam Staljin je uklonjen iz nekoliko propagandnih snimaka kada je Nikita Hruščov postao lider SSSR-a, a grad Caricin, koji je ranije bio nazvan Staljingrad, postao je Volgograd 1961. godine.

U Argentini, bilo je zabranjeno izgovoriti ime Huana Dominga Perona, nakon državnog udara kojim je zbačen sa vlasti 1955. godine, a mediji su ga oslovljavali sa "svrgnuti tiranin". Uz to, bolnice i druge javne zgrade koje su nazivane po njemu tokom njegovog predsednikovanja brzo su preimenovane. Fotografije i drugi prikazi argentinskog vođe takođe su zabranjene. Takođe 2003. godine nakon izbora predsednika Nestora Kirhnera, uložen je veliki napor da se pokaže nezakonitost vladavine Horhea Rafaela Videla. Vlada više nije priznavala Videla kao bivšeg zakonitog predsednika zemlje i njegov portret je uklonjen iz Nacionalne argentinske vojne škole.

Imena Hosnija Mubaraka i njegove žene Suzan izbrisana su sa svih egipatskih spomenika nakon što su zbačeni sa vlasti 2011. godine. U 2012. u svetlu optužbi za seksualno zlostavljanje dece podnetih protiv preminulog di-džeja i voditelja Džimija Savila, njegov nadgrobni spomenik je uklonjen sa njegovog groba, a zgrade i ulice sa njegovim imenom su preimenovane. Bi-Bi-Si je objavio da neće više prikazivati emisije koje je vodio Savil, a humanitarne organizacije sa njegovim imenom su ugašene.


Foto: Wikimedia Commons

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.