Upoznajte jednog od najprodavanijih i najmanje poznatog sisara na svetu (VIDEO)

Ova životinja se lovi 82 puta više od nosoroga i čak 1.000 puta više nego tigar, ali verovatno nemate ideju čak ni kako se zove.

Upoznajte jednog od najprodavanijih i najmanje poznatog sisara na svetu (VIDEO) Foto: Profimedia

Ovo je pangolin. Zamislite oklopnika (armadilja) obučenog u artičoku. Zadivljujuće, oklopnik i pangolin uopšte nisu blizak rod. Njihova sličnost je savršen primer konvergentne evolucije, gde dve vrste evoluiraju zasebno, ali se ispostavlja funkcionalno slično zbog toga što se prilagođavaju sličnom okruženju. U ovom slučaju, to znači kopanje jazbina i hranjenje mravima ili termitima.

Uprkos sličnostima, pangolin je iznenađujuće jedinstvena životinja. On potiče od jedinstvene vrste sisara koja datira iz vremena kada su dinosaurusi hodali Zemljom pre oko 80 miliona godin. Pangolin je jedini sisar čije telo prekriva krljušt. Ona stvara veoma efikasnu zaštitu od prirodnih neprijatelja - kada ja napadnut, pangolin se sklupča u loptu, a oštra krljušt formira skoro neprobojan oklop. Drugi odbrambeni sistem uključuje emisiju štetne kiseline koja ima užasan miris.

Pangolin je toliko jedinstven da su taksonomisti morali da ga svrstaju u zaseban red ljuskavaca ili Pholidota, koji obuhvata osam vrsta - četiri koje žive u Africi i četiri koje žive u Aziji. Pangolini su noćne, samačke i stidljive životinje. Njihov jezik je duži od tela, neke vrste mogu da vise zakačene repom, dok druge mogu da iskopaju toliku jazbinu da čovek može komotno da stoji u njoj. Pangolini, takođe, nežno odgajaju svoje mladunce. Majka na svom repu nosi svoje mladunce tokom prva tri meseca njihovih života. Nakon toga oni počinju da hodaju, ali još uvek su svi na okupu sve do druge godine, kada sazrevaju i onda se upuštaju u svoj sopstveni samački život.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.