Majanska pećina puna skeleta dece – dokaz drevne trgovine ljudima?

Sve je počelo strahovitim vriskom u sred noći.

Donedavno, naučnici su imali ograničeno razumevanje odakle su majanske žrtve poticale i kako su stizale na lokacije gde su bile otkrivene. Mučni tragovi iz španskih izvora, natpisa na majanskoj grnčariji i spomenicima koji govore o žrtvovanjima kraljeva pružaju veoma malo podataka. Dečji zubi bi to mogli da promene.

"Ukoliko naši podaci pokažu da je postojala trgovina ljudima i da su prelazili velike razdaljine, to bi mogla da bude veoma značajna promena u našem razumevanju ljudske žrtve među Majama", rekao je Brejdi. Ali kako?

Pročitajte i: Drevne grobnice i ruševine piramide pronađene u Meksiku

Poput mnogih stručnjaka za Maje, Brejdi je dugo verovao da Majansko carstvo nije postojalo, već da su umesto toga postojali polunezavisni gradovi-države, od kojih nijedan ne bi imao sveobuhvatni politički autoritet za trgovinu ljudima preko velikih razdaljina. Pošto dečji zubi potiču iz istog regiona, naučnici su primorani da uzmu u razmatranje ne samo to da je postojao neki nepoznat politički autoritet na tom mestu, već čak i da je postojala mreža za trgovinu ljudima specijalizovana za decu.

Pogledajte i: Krah civilizacije Maja

"Nijedno nije iz Belizea, što znači da imamo populaciju dece koja je dovedena odnekud da bi bila žrtvovana. Da li su deca oteta? Da li su prodata? Da li su dobrovoljno predata? Da li su bila siročad? Postoji mnogo različitih stvari koje moramo da proverimo. Zato što ih ima toliki broj koji dolazi iz istog regiona, moramo da pogledamo da li je postojala trgovačka mreža, naročito mreža trgovine ljudima, tj. decom", rekla je Samanta Lopez, jedna od studentkinja profesora Brejdija.

Saznajte i: Kratki vodič za smak sveta

Ipak nikome, pa čak ni Brejdiju, nije prijatno da etiketira potencijalnu trgovinu žrtvovanjem kao "trgovinu ljudima".

"Ne bih baš iskoristio savremene termine, poput 'trgovine ljudima' za ove drevne rituale. To je veoma različit kontekst i možemo samo da nagađamo koji su motivi terali ove drevne ljude da se kreću tako", navodi Džejms Dojl, pomoćnik kustosa Muzeja "Metropolitan".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.