Ko je bila sultanija Hurem?

U zapadnom svetu Rokselana, na Istoku Haseki Hurem sultanija, osvojila je jednog od najvećih osvajača u istoriji.

Zbog nje, Sulejman je sve više zapostavljao svoju prvu suprugu Mahidevran.

Godine 1521. donela je na svet Mehmeta, naredne ćerki Mihrimah. Dve godine kasnije, rođen je sin Selim, a 1525. Bajazid. Oko 1531. godine, još jednom je postala majka, kada je rodila dečaka Džehangira, koji zbog toga što se smatrao bogaljem nije mogao da polaže pravo na presto.

Hurem je u to vreme uveliko bila druga Sulejmanova glavna supruga i imala veoma važnu ulogu u njegovom životu.

Narod ju je, nakon što je čuo legende o događajima u palati, proglasio vešticom i vračarom, dok su Zapadnjaci verovali da je Hurem spletkašica koja ne preza ni od koga - čak ni od samog sultana.

Bila je prva robinja koja je postala sultanija, jedina kojoj je nakon rođenja princa dozvoljeno da ostari na dvoru. Da ne pominjemo da je imala i ulogu Sulejmanove savetnice i osnažila ulogu žene u Osmanlijskom carstvu.

Hurem nije nikada uspela da pridobije narod ni u jednom trenutku svog života, a podigla je brone zadužbine: pet džamija, jednu školu, bolnicu itd.

Preminula je 1558. godine, a nakon što je ona umrla, Sulejman nije želeo nijednu drugu u svom životu. Naredio je svojim slugama da ga sahrane pored nje - u turbeu pokraj njenog.


Huremino turbe Foto: Wikimedia Commons

Pogledajte i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.