Biljka u zatvorenoj boci bez zalivanja buja više od 40 godina

Dejvid Latimer je na Uskrs 1960. godine u staklenoj boci zasadio seme jedne vrste puzavice, a prestao je da je zaliva 1972. Međutim, biljka i dalje raste.

Biljka u zatvorenoj boci bez zalivanja buja više od 40 godina Foto: Profimedia

Latimer je najpre stavio đubrivo u staklenu bocu, a potom pomoću žice zasadio seme jedne vrste puzavice i dodao joj malo vode. Zatim je zatvorio svoj mali "vrt", stavio bocu na sunce i sačekao da fotosinteza uradi svoj posao.

Pogledajte: Pametan način da brinete o biljkama čak i kad nemate vremena (VIDEO)

Prvih dvanaest godina, Latimer ju je zalivao, a zatim je prestao to da čini. Od tog trenutka, njegova biljka nije dobijala više ni kap vode ni svež vazduh, ali je zahvaljujući fotosintezi uspela da stvori kiseonik i neophodnu vlažnost, pa je tako razvila sopstveni mali eko-sistem.

Saznajte: Da li sobne biljke zaista prečišćavaju vazduh?


Foto: Profimedia

Naime, kapljice vode nakupljaju se na unutrašnjim zidovima posude i padaju na biljku, dok lišće koje opada trune na njenom dnu i proizvodi ugljen-dioksid koji je neophodan za fotosintezu.

Pročitajte: Biljke vrše matematičke proračune kako bi preživele noć

Latimer, koji danas ima 80 godina, nada se da će njegova deca nastaviti ovaj mali eksperiment i kada on više ne bude tu da posmatra neverovatno napredovanje ove puzavice.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.