Egipat planira da izgradi novi Kairo za samo sedam godina

Čak 1.100.000 stambenih jedinica, 9.900 kilometara bulevara, 2.000 škola, 45 milijardi dolara - sve to je samo deo planova Egipta za izgradnju novog glavnog grada, koji će se nalaziti izvan Kaira.

Kakvo je mišljenje Egipćana o ovom planu?

Egipatski istoričar i profesot Haled Fahmi nazvao je projekat "jurenjem fatamorgane u pustinji". "Sa 66 milijardi američkih dolara, Kairo bi lako mogao da reši problem prevoza, stanovanja, kanalizacije i sakupljanja otpada. Sa 66 milijardi dolara mogao bi da se reši problem manjih gradova, u kojima 63 odsto stanovnika živi. Tim ljudima moglo bi da bude pruženo sve što im je neophodno, a što im je bilo uskraćeno u proteklih 50 godina: pijaća voda, zdravstvena nega, čist vazduh, mesta za rekreaciju i mnogo više. Sa 66 milijardi dolara možemo da poboljšamo životni standard miliona Egipćana, koji su u najboljem slučaju primorani da budu građani drugog reda u sopstvenoj zemlji", kaže Fahmi.

Otkrijte i: Student uhapšen zbog Orvelovog romana "1984"

"Ali, ne, naše političke, vojne i ekonomske elite opijene Dubaijem žele da okrenu leđa istoriji koja seže hiljadu godina u prošlost i pretvaraju se da je Egipat tabula rasa na kojoj mogu da iscrtaju svoje izopačene snove o budućnosti. Još gore je što su te veoma korumpirane elite voljne da okrenu leđa sopstvenom narodu. Oni čeznu za novim Egiptom, novim glavnim gradom i novim ljudima", zaključuje Fahmi.

Najčudnije od svega je, možda, raspored - projekat će biti izgrađen za pet do sedam godina, što je vremenski period koji je preterano optimistčna prognoza, smatraj stručnjaci. Toliko je potrebno da bi se izgradio jedan oblakoder, a kamoli čitav grad sa desetinama tornjeva, milionima stambenih jedinica i tematskim parkom površine 1,5 kvadratnih milja.

Pogledajte i: Tri godine zatvora zbog snimka "gej venčanja" 

San o "instant-gradu", gde demokratija nastaje i jača zahvaljujući tehnologiji i arhitekturi je lako zamisliti, ali veoma teško ostvariti. Gradovi su veoma retko instant - i još ređe su tako pažljivo isplanirani.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.