15 zanimljivosti o Danu Svetog Patrika

Kako su Irci počeli da nose zelenu boju na ovaj praznik, koliko se piva popije svakog 17. marta i otkud irskim vilenjacima iz legendi zlato?

15 zanimljivosti o Danu Svetog Patrika Foto: AP Photo/Peter Morrison

1. Zapravo bi trebalo da nosimo plavu boju.

Sam Sveti Patrik bi imao problema da se uklopi u svoj dan. Njegova boja bila je "plava Svetog Patrika", svetle nijanse. Zelena boja je prvi put povezana sa njegovih danom zahvaljujući irskom pokretu za nezavisnost u kasnom XVIII veku.

Pročitajte i: Vandali oskrnavili drevno mesto u Irskoj

2. Sveti Patrik je bio Britanac.

Iako je ostavio traga širenjem hrišćanstva u Irskoj 432. godine, Patrik nije bio Irac. Njegovi roditelji su bili Rimljani iz Škotske ili Velsa s kraja IV veka.

3. Dan Svetog Patrika je irski nacionalni praznik.

Kao što možete očekivati, Dan Svetog Patrika je važan dan u ovoj zemlji. Tada se održavaju brojne parade i festivali, organizuju porodične proslave, a hrišćani prisustvuju crkvenoj službi.

Saznajte kako Kjuriositi provodi praznike.


Foto: AP/Photo Helen O'Neill

4. Veoma ga poštuju i Njujorčani.

Parada za Dan Svetog Patrika u Njujorku je jedna od najvećih svetskih parada. Od 1762. godine, 250.000 ljudi je paradiralo Petom avenijom, a još uvek nisu dozvoljeni veliki baloni, automobili i slični prateći detalji parada u američkim gradovima.

Pročitajte: Unuk britanskog vojnika vratio umetnine ukradene krajem XIX veka

5. I Čikago je u znaku deteline.

Njujork možda ima više ljudi, ali Čikago ima sopstveni spektakl. Grad proslavlja Svetog Patrika sipanjem zelene boje u reku Čikago od 1962. godine. Potrebno je oko 40 tona boje kako bi reka imala odgovarajuću zelenkastu nijansu.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...