Grob keltskog princa otkriven u Francuskoj

Izuzetan grob iz V veka pre naše ere, koji verovatno pripada keltskom princu otkriven je u francuskoj oblasti Šampanja-Ardeni.

Grob keltskog princa otkriven u Francuskoj Foto: Twitter/TownsendReport

Grob koji sadrži grčke, a moguće i etrurske predmete otkriven je u poslovnoj zoni, objavio je Nacionalni arheološki istraživački institut (INRAP). Naučnici veruju da otkriće može rasvetliti period gvozdenog doba i trgovinu u Evropi u to vreme. Među otkrivenim predmetima našao se i bronzani vinski kotlić.

Pogledajte i: Turske snage pokušavaju da sačuvaju grobnicu Sulejman Šaha

Tim Inrapa vršio je iskopavanja na ovom lokalitetu od oktobra prošle godine i ustanovio je da datira od kraja prvog gvozdenog doba - perioda koji karakteriše široka upotreba metala. Pogrebna humka, široka 40 metara u sebi je čuvala grob od 14 kvadratnih metara. Pokojnik i njegove kočije su u njemu.

"Verovatno je u pitanju lokalni keltski princ", rekao je predsednik Inrapa, Dominik Garcija tokom obilaska lokaliteta. Inrap navodi da je u pitanju jedna od najvećih zabeleženih humki iz tog perioda i da je izuzetna ne samo zbog svoje veličine, već i zbog kvaliteta iskopanih materijala. 

Pročitajte i: U podvodnom groblju lemura otkriven džinovski skelet (VIDEO)

Peti i šesti vek pre naše ere predstavljaju vreme uspona etrurskih i grčkih gradova-država poput Marseja na jugu Franucske. Sredozemni trgovci, u potrazi za robovima, metalima i drugom robom, stvarali su trgovačke veze sa kontinentalnim Keltima.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.