Otkriven najstariji poznati ljudski fosil!

Naučnici koji istražuju na lokalitetima u Etiopiji otkrili su deo vilice s pet zuba koja je pripadala starom članu našeg roda.

Afrika je postala suvlja pre oko 2,8 miliona godina, a ta promena klime dovela je do nestanka jendih vrsta sisara i pojave drugih, poput čoveka. "Možemo da vidimo signal bezvodnosti od pre 2,8 miliona godina u Ledi-Geraru fauni", kaže Rid i dodaje: "Međutim, još uvek je prerano reći da to znači da su klimatske promene odgovorne za poreklo ljudi."

Pomoću kompjuterske tomografije i tehnologije za 3D slikanje, Fred Spur, Filip Gunc i njihove kolege sa Maks Plank Instituta za evolucionarnu antropologiju stvorili su virtuelnu rekonstrukciju homo habilisa na osnovu 1,8 miliona godina starog fosila otkrivenog u Olduvai Gorgu u Tanzaniji.

Ovaj primerak, otkriven pre 50 godina, uključuje delove lobanje, kosti šake i vilicu koja je iskrivljena. Nakon digitalnog "peglanja", tim je otkrio da je ova individua za divno čudo primitivna: dug i uski dentalni luk je sličniji australopitekusu nego homo erektusu. Rekonstrukcija njene lobanje sa druge strane ukazuje da je mozak taleko veći nego što je ranije procenjeno.

"Digitalnim istraživanjem mogućeg izgleda homo habilisa u stanju smo da izvedemo zaključke o prirodi naših predaka, međutim takvi fosili su još uvek nepoznati. Vilica Ledi-Geraru se pojavila kao 'dar', ukazujući nam na moguću evolutivnu vezu između Australopithecus afarensis i Homo habilis", zaključuje Spur.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.