Kina: Populacija divljih pandi u porastu

Lepe vesti stižu iz Kine: populacija ugrožene vrste džinovskog pande porasla je za 17 procenata u jednoj deceniji.

Kina: Populacija divljih pandi u porastu Foto: Profimedia

Prema statistikama koje su iznesene na jednom skupu posvećenom očuvanju ove vrste, u centralnoj Kini sada živi 1.864 džinovske pande, dok ih je u 2003. godini izbrojano 1.596. Međutim, stručnjaci misle da je moguće da su novi podaci posledica poboljšanja tehnika za prebrojavanje. Naime, istraživači sada primenjuju novu metodu - uzimaju DNK iz fekalija i sluzi, štp pomaže u preciznijem i lakšem prebrojavanju u odnosu na tradicionalne metode.

Upoznajte "pandasitere" dadilje pripadnika ugoržene i najljupkije vrste.

Iako rezervati imaju mnogo uspeha u gajenju pandi, krajnji cilj je da se ove životinje vrate u svoja prirodna staništa.

"Pande su postale ugrožena vrsta pre svega da zbog delovanja čoveka, morale su da se povlače ka zapadu i severu u predelu regiona Sečuan Basin", izjavio je Brodi, jedan od osnivača neprofitne organizacije "Planina panda". On dodaje i da je neophodno poboljšati obuku za rad u zaštićenim područjima, kao i da je potrebno skretanje pažnje na posledice turističkih obilazaka prirodnih staništa pandi.

Pogledajte i: Prvi susret triju pandi sa majkom nakon pet meseci razdvojenosti 

"Jos uvek smo daleko od željenog broja, koji iznosi 2.800 pandi u divljini. Radimo na tome da stabilizujemo ugrožene vrste, da razvijamo turizam u pravom smeru", objasnio je on.

"Rast populacije divljih džinovskih pandi predstavlja pobedu za očuvanje te ugrožene životinjske vrste", izjavila je potpredsednica Svetske fondacije za prirodu Žinet Hemli.

Klimatske promene bi, takođe, mogle uticati nepovoljno na pande u budućnosti, što je još jedan razlog da se omoguće kvalitetniji uslovi za pande. Između ostalog, neophodno je obezbediti ovoj vrsti dovoljno hrane. 

Izvor: National Geographicostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.