Letelica "Novi horizonti" uočila Plutonov i Haronov orbitalni ples (GIF)

Nasina letelica "Novi horizonti" trenutno krstari Sunčevim sistemom brzinom od oko 50.000 kilometara na sat, a nedavno je zabeležila veličanstven prizor.

"Kao što možete videti, Pluton deluje kao da leluja u svemiru, dok Haron igra oko njega, što je rezultat gravitacije satelita. Haron ima masu od oko jedne osmine patuljaste planete i ima površinu Teksasa, što ga čini najvećim poznatim prirodnim satelitom u odnosu na veličinu svog domaćina. Oba tela orbitiraju oko zajedničke tačke iznad Plutonove površine, poznate kao baricentar, što je mesto gde se njihove gravitacije poništavaju; zbog čega Pluton deluje kao da leluja u svemiru", objavila je NASA.

Otkrijte i: Letelica Novi horizonti se budi na putu ka Plutonu

Ukoliko očekujete impresivnije, manje pikselizovane fotografije ovih ledenih svetova, imajte na umu da je letelica "Novi horizonti" bila više od 200 miliona kilometara udaljena kada je napravila prvu seriju fotografija. Šest i po dana kasnije, letelica je već prešla neverovatnu razdaljinu od 8 miliona kilometara.


Foto: NASA

Pročitajte i: Probuđena letelica Novi horizonti na putu ka Plutonu

Novi horizonti su suviše udaljeni trenutno da bi kvalitetno ovekovečili karakteristike Plutonove površine, a fotografije koje su do sada napravili načinjeni su s vremenom ekspozicije od jedne desetinke, što nije dovoljno da se uhvati ijedan od četiri mnogo manja prirodna satelita ove planete.

Međutim, poenta ovih prvih fotografija, koje su počele da pristižu sa letelice pre šest meseci, nije prikupljanje naučnih informacija, već osiguranje da će letelica biti pravilno poravnata za svoj istorijski prelet 14. jula. Ti takozvani optički navigacioni testovi omogućavaju timu "Novi horizonti" da planira kurs koji omogućava da letelica izbegne sudar sa svemirskim otpadom.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.