Zemljin drugi "Mesec" i njegova orbita otkrivaju tajne Sunčevog sistema (VIDEO)

Jeste li znali da Zemlja ima jedan kvaziorbitalni satelit?

Nije samo 3753 Cruithne

Priča se tu ne završava. Zemlja predstavlja dom za mnoge komade stena koji traže gravitacioni izvor za koji se mogu uhvatiti. Astronomi su zapravo uočili nekoliko kvaziorbitalnih satelita koji pripadaju Zemlji, od kojih su svi tu dok ne odlutaju u do nekog novog izvora.

Pročitajte i: Plutonovi novotkriveni sateliti dobili imena Kerber i Stig

Dakle, šta možemo da naučimo o našem Sunčevom sistemu zahvaljujući ovom asteroidu? Zapravo, mnogo toga. Poput mnogih drugih asteroida i kometa, on sadrži forenzičke dokaze o tome kako su planete nastale. Njena otkačena orbita je idealno mesto za testiranje našeg razumevanja o tome kako Sunčev sistem evoluira pod uticajem gravitacije.

Otkrijte i: Rešena misterija mesečevog tla?

Sve do pred kraj XX veka nismo shvatali da tela mogu da imaju čudne potkovičaste orbite i da tako ostanu neko duže vreme. Činjenica da mogu pokazuje nam da su se takve interakcije dokađale dok se Sunčev sistem formirao. Zbog toga što mislimo da su Zemljolike planete poput naše nastale sudarom tela veličine ovog asteroida i veće, ovo je velika nova varijabla.

Pogledajte i: Hoćemo li uskoro kopati rudu na Mesecu?

Jednog dana, 3753 Cruithne bi mogao da postane mesto za vežbanje sletanja ljudi na asteroide, pa možda čak i njihovo eksploatisanje radi uzimanja retkih metala za kojim naše nove tehnologije žude. Najvažnije od svega što nas ovaj asteroid uči je to da Sunčev sistem nije večan, a samim tim da nismo ni mi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.