Zemljin drugi "Mesec" i njegova orbita otkrivaju tajne Sunčevog sistema (VIDEO)

Jeste li znali da Zemlja ima jedan kvaziorbitalni satelit?

3753 Cruithne izbliza

Dakle, ovaj asteroid je naš drugi satelit.

Kako je tamo? Pa, to još uvek nije poznato. Njegov rečnik iznosi tek oko 5 kilometara što nije različito od dimenzija komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko, na kojoj se trenutno nalaze Rozeta orbiter i Fili lender.

Otkrijte i: Vulkanska eksplozija na površini satelita Io

Površinska gravitacija 67P je veoma slaba - brže hodanje je verovatno dovoljno da vas odbaci u širi kosmos. Zbog toga je veoma važno to što je Fili bio u stanju da koristi harpune kako bi se ukopao u površinu i zašto je njihovo neaktiviranje dovelo do toga da lender odskoči tako daleko od projektovanog mesta sletanja.

Pročitajte i: Prva geološka mapa Ganimeda

Imajući u vidu da nam 3753 Cruithne nije ništa bliže u ovom trenutku od mrljavih piksela na fotografiji, sa sigurnošću možemo reći da se nalazi sigurno u redu srednjih veličina za neplanetarna tela u našem Sunčevom sistemu i da bi bilo koje ljudsko istraživanje imalo slične izazove kao što su imali Rozeta i Fili sa 67P.

Saznajte i: Evropin skriveni okean razlog haotičnog terena

Ukoliko bi ovaj asteroid pogodio Zemlju, to bi dovelo do izumiranja, sličnog onom za koje se veruje da se dogodilo na kraju perioda krede. Na svu sreću neće nas pogoditi uskoro - njegova orbita je takva da su astrofizičari prikazali na simulacijama da je veoma malo verovatno da nas udari iako će doći prilično blizu. Tačka u kojoj je predviđeno da bude najbliža desiće se tek za oko 2.750 godina.

Istražite i: Otkriven novi mesec koji orbitira oko Neptuna

Očekuje se da će 3753 Cruithne imati još bliži susret sa Venerom za oko 8.000 godina, a postoje šanse da će to izbaciti naš rezervni mesec iz orbite van porodice kamenitih planeta.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.