Policajac spasao retku divlju mačku u Hrvatskoj

Veterinar Mladen Bulat pre nekoliko dana imao je priliku da spase život izuzetno retkoj vrsti mačke. Po čemu se ona razlikuje od domaće?

Policajac spasao retku divlju mačku u Hrvatskoj Foto: Wikimedia Commons

Na vratima njegove ambulante pojavio se policajac iz Ribnika koji je mačku podigao s puta nakon što je spazio da ju je povredio automobil neopreznog vozača. Stvar ne bi bila toliko interesantna da u pitanju nije divlja mačka, koja je toliko retka da se smatraju srećnim oni koji uspeju da je vide samo jednom u životu.

Pogledajte i: Zašto mačke toliko vole kutije?

"Čovek je inače lovac i vozio je iza kola koja su ovu mačku pokupila i povredila na području Ribnika. Životinja je bila u nesvesnom stanju na putu, a on ju je pokupio i dovezao u nadi da se ćemo nešto uspeti da uradimo", rekao je dr Bulat u intervjuu za Kaportal.

Saznajte i: Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Mačka, na sreću, nije bila teže povređena i veterinar Bulat je uspeo da joj namesti iščašeni kuk. On je iskoristio i njenu obamrlost kako bi je pomazio.

"Pogledajte je sada i ko zna kada ćete opet. Te životinje su zaista prava retkost", rekao je Bulat.

Pročitajte i: Pančevo štiti napuštene životinje

"Na prvi pogled, slične su domaćim mačkama, a razlikuju se po tome što na repu imaju osam crnih krugova, veću glavu, veće zube i kandže od domaće mačke, a jastučići na šapama su joj crne boje. U prirodi, osim risa koji je kod nas gotovo istrebljen, nema prirodnog neprijatelja. Hrani se glodarima i pticama, a može bez problema ubiti i srnu, naročito mužjak koji je dva puta veći od ženke", objasnio je dr Bulat koji planira da mačku vrati u prirodu čim se oporavi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.