Pre 107 godina objavljen je strip „Mali Nemo u zemlji snova"

Avanture malog Nema tema su specijalnog logoa kojim Google na svojoj početnoj stranici 15. oktobra 2012.godine odaje počast američkom strip crtaču Vinzoru Mekeju koji se, inače, smatra i pionirom animiranog filma.

Pre 107 godina objavljen je strip „Mali Nemo u zemlji snova"

Veselom animacijom koja se našla na početnoj stranici poznatog pretraživača interneta obeležava se 107. godina od objavljivanja stripa „Mali Nemo u zemlji snova" kojim se Mekej i proslavio. Vinzor Mekej  je počeo da objavljuje stripove 1903. godine, a 1905. godine se pojavio i strip s legendarnim Malim Nemom (Little Nemo in Slumberland). U svojim animiranim filmovima bio je glavni crtač i nakon četiri godine rada i oko 4.000 crteža, 1911. godine Mekej objavljuje kratki animirani film „Mali Nemo".

Kreativni vrhunac njegove karijere predstavlja film „Potapanje Luzitanije" (1918.) sa oko 25.000 crteža, inspirisan napadom Nemaca na britanski brod Luzitanija 7. maja 1915. godine. Makej se povlači iz rada na filmu 1920-ih, u vreme kada se u animirani film u potpunosti uvodi ekipna podela rada. Smatra se prvim klasikom animiranog filma i jednim od najvećih stvaralaca stripova u istoriji te umetnosti.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.