Pronađen primerak Velike povelje slobode iz 1300. godine!

Čuvena Magna Carta otkrivena je u starom viktorijanskom albumu u Velikoj Britaniji, a reč je o 24. kopiji čuvenog dokumenta iz 1215. godine.

Pronađen primerak Velike povelje slobode iz 1300. godine! Pogled na čuveni dokument Foto: Profimedia

To je potvrdila Sofi Ambler, jedna od istraživača uključenih u projekat Magna Carta ("Velika povelja slobode").

Arheologija: DNK Ričarda III otkriva tajne britanske loze

"Niko nije znao da se tamo nalazi", rekla je Amblerova. "Ova Magna Carta nalazila se u albumu viktorijanskog radnika Britanskog muzeja s kraja 19. veka."

Primerak je nastao 85 nakon što je Jovan bez Zemlje originalni dokument koji ograničava prava kraljeva, a izdao ga je njegov unuk kralj Edvard I. Dugačak je oko 50 centimetara, a nedostaju mu jedna trećina i kraljevski pečat. Uz to, ima manja oštećenja, ali je datum objavljivanja još uvek vidljiv.

Pročitajte i: Nova otkrića potvrđuju rodno mesto Bude


Trećina dokumenta je izgubljena. Foto: Profimedia

Magna Carta je dokument koji se smatra prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske i uopšte prvim pisanim ustavnim aktom u svetu. Nastala je kao rezultat neslaganja kralja Džona (Jovana bez Zemlje) i rimskog pape o tome koja su kraljveska prava.

Najveće pomorosko arheološko otkriće: Pronađeni ostaci Kolumbove „Santa Marije“?

Ona je ograničila kraljevu moć, zastupala veleposedničke interese, istakla koja su prava slobodnih ljudi, sačuvala privilegije gradova i okruga i još mnogo toga što je uticalo na kvalitet života u srednjovekovnoj Engleskoj.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...