Grci najstariji narod na Balkanu?!

Prvi doseljenik Balkana je homoerektus, koji je došao iz Afrike pre oko pola miliona godina, a stručnjaci smatraju da su Grci najstariji starosedeoci Balkanskog poluostrva.

Grci najstariji narod na Balkanu?! Foto: Wikimedia Commons

To je zaključak tribine "Ko je prvi došao na Balkan" u organizaciji Centra za promociju nauke. Evolucionistkinja Biljana Stojković je kazala da su u Srbiji pronadjeni fosili tog homoerekrtusa, koji je nastao u Africi pre oko 1,8 miliona godina. Ona je dodala da je od te vrste nastao savremeni čovek pre 200 hiljada godina, koji se potom naselio u Evropi, pre oko 40 hiljada godina.

Mitologija: Ko su karakondžule i kalikancari?

Istoričar i vizantolog Radivoj Radić istakao je da prve pisane podatke o Srbima i Hrvatima i njihovom doseljavanju na Balkan pruža spoljnopolitički priručnik "Spis o narodima", koji je napisao vizantijski car Konstantin Sedmi Porfirogenit sredinom desetog veka. Prema njegovim rečima, Sloveni se prvi put pominju na Balkanu u istorijskim izvorima u šestom veku. 

Otkrijte i: Da li je moguće da se legendarna Atlantida nalazila u Sredozemlju?

"Oni su u vreme vizantijskog cara Justinijana prelazili Dunav i spuštali se do toplih mora i zidina Carigrada, pljačkali i vraćali se nazad", rekao je Radić. On je poručio da je prvi duži boravak Slovena na Balkanu zabeležen u periodu izmedju 580 i 581. godine, kada su oni nadirali u Heladu, okolinu Soluna i Trakiju i "pokušali da opsednu Solun". "Isidor iz Sevilje kaže Sloveni su oduzeli Grčku Grcima", rekao je Radić. 

(Izvor: Tanjug)bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.