Kako radi mikrotalasna pećnica?

Kako su jedna istopljena vojnička čokolada i neplanirani eksperiment Persija Spensera doneli svetu najbrži način zagrevanja hrane?

Sledeći korak, već nakon nekoliko dana, bio je da ispred mašinerije stavi kukuruz kokičar, i dogodilo se novo čudo – svet je dobio prve kokice iz mokrotalasne peći.

Znate li: Kako izgleda zvuk?

Spenserovi eksperimenti sa hranom se nisu tu zaustavili, pa je ubrzo nakon toga u džezvu koja nije imala dno stavio jaje. Kolege koje su sa njim radile su se znatiželjno nadvile iznad posude koja je bila blizu radarskog magnetrona ne bi li videli šta će se desiti, kada im je jaje uksplodiralo preko lica. Spenser je znao o čemu se radi.

Eksperiment: Sijalica protiv najopasnije kiseline na svetu

Kako bi ispitao prirodu ovog fenomena i utvrdio da se zaista radi o elektromagnetnim talasima, naučnik je usmerio mikrotalase u metalnu kutiju. U jakom elektromagnetnom polju primetio je da temperatura hrane unutar kutije veoma brzo raste.

Otkrijte i: Šta se dešava kada uključite prskalice na -34°C?

Tokom svog školovanja u mornarici Spenser je postao vodeći stručnjak u konstrukciji radara i elektronskih cevi. Nakon 1945. radio je za kompaniju  Raytheon koja je patentirala njegov proizvod. Ogromnu popularnost tada poznate kao "elektronske pećnice" dostižu sedamdesetih godina.

Pogledajte i: Dokaz da je sivi soko brži od padobranaca

Šta se u stvari dešava u mikrotalasnoj peći? Magnetron pećnice emituju elektromagnetne talase u delu spektra između infracrvenih i radio talasa. Ovo je vrsta nejonizujućeg zračenja, i u malim količinama nije opasna, ali dugotrajno izlaganje mikrotalasima može biti opasno (ovo bi trebalo da nas brine ukoliko bi živeli u mikrotalasnoj pećnici, ali opasnosti od svakodnevnog korišćena jedne u domaćinstvu nema).



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.