Kako radi mikrotalasna pećnica?

Kako su jedna istopljena vojnička čokolada i neplanirani eksperiment Persija Spensera doneli svetu najbrži način zagrevanja hrane?

Kako radi mikrotalasna pećnica? Foto: Profimedia

Sasvim slučajno, tokom jednog vojnog eksperimenta, u finalnim godinama Drugog svetskog rata, istopila se jedna čokolada. Bila je topla i lepljiva i pre svega potpuno iznenađenje. Šezdeset i kusur godina kasnije, ogroman broj domaćinstava ima na stolu toplu čorbu, podgrejane lazanje ili vruću kafu spremne za pet minuta. Ovo je priča o otkriću mikrotalasne pećnice, o tome kako slučajna otkrića menjaju svet.

Znate li: Kako izgleda unutrašnjost kugle za kuglanje?

A priča počinje, kao što je već pomenuto, u poslednjim godinama Drugog svetskog rata, kada je nauka bila u velikoj meri posvećena usavršavanju vojne opreme i želji da se dobije rat. Persi Spenser, američki marinac i samouki izumitelj radio je za savezničku stranu na jednom od najvećih naučnih projekata dobrih momaka pored Menhetn projekta – usavršavao je radarsku tehnologiju.

Pogledajte i: Dečak koji je napravio zvezdu u tegli

Ovaj vojnik, koji nije završio osnovnu školu, sa 18 godina se priključio mornarici. Sam je tokom dugih noćnih stražarskih dežurstava učio iz knjiga o struji, naelektrisanju i bežičnom prenosu informacijama, o kojima je čuo iz priča o brodu Titanik. Upravo ova interesovanja dovela su ga do mesta vodećeg stručnjaka za radare i tehnologiju radio talasa tog doba.

Saznajte i: Zadivljujuće hemijske i fizičke reakcije na usporenom snimku

Upravo ispred tog radara se desio trenutak koji je promenio istoriju. Izložen zračenju magnetrona, sastavnog dela radara, koji je Spenser sam modifikovao kako bi dobio što više energije za sam radar, primetio je da mu se čokolada u džepu istopila. Persi Spenser nije bio prvi kome se ovakva stvar dogodila, ali je bio prvi koji je odlučio da ovu pojavu istraži.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.