Koliko [X] možemo da pojedemo pre nego što nas ubije?

Toksikolozi imaju izreku koja kaže da "doza čini otrov", što znači da bilo šta i sve može da nas ubije ukoliko je u pitanju dovoljno velika količina.

17 flaša vode


Foto: National Geographic Srbija

Da, čak i voda. Trovanje vodom je u suštini suprotno trovanju natrijumom. Kada ima peviše vode i nedovoljno soli u međuprostornoj tečnosti između naših ćelija, te ćelije uzimaju vodu i nadimaju se poput balona. Zgusnuto spakovane moždane ćelije nemaju prostora unutar lobanje, što dovodi do oštećenja mozga koja mogu biti fatalna.

Pijenje ovolike količine vode je veoma retko pod normalnim okolnostima. Najčešće se dešava kod atletičara koji trče na duže staze ili ljudi koji konzumiraju ekstazi, gde znojenje dovodi do potražnje za vodom. Međutim elektroliti koji se izgube kroz znoj takođe moraju da se zamene. Naše telo uglavnom radi dobar posao održavanja balansa vode između svog tog znojenja, uriniranja, jedenja i pijenja, ali fizički puca pri ekstremnim uslovima - naročito pri 17 flaša vode.

24 tube paste za zube


Foto: National Geographic Srbija

Svaka tuba paste za zube ima upozorenje: "Držati van domašaja dece ispod 6 godina starosti". Fluorid u malim dozama je bez pogovora odličan za sprečavanje karijesa, ali previše fluorida može dovesti do trovanja. Ipak, smrtonosna doza zahteva mnogo paste - 24 tube za odrasle i nekoliko duba čak i za malu decu. Ispitivanje 87 slučajeva gutanja fluorida kod dece otkrilo je da nijedno dete nije imalo dugotrajne efekte koji su rezultat jedenja paste za zube.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...