Koliko [X] možemo da pojedemo pre nego što nas ubije?

Toksikolozi imaju izreku koja kaže da "doza čini otrov", što znači da bilo šta i sve može da nas ubije ukoliko je u pitanju dovoljno velika količina.

Koliko [X] možemo da pojedemo pre nego što nas ubije? Foto: National Geographic Srbija

Zato vam predstavljamo u kojim količinama nas pet neverovatno uobičajenih i uglavnom bezopasnih stvari može ubiti. Da li ste ikada razmišljali o tome da pojedete 480 banana? Nemojte.

Napomena: Ovo nije izazov i ne pokušavajte da uradite ovo kod kuće.

480 banana


Foto: National Geographic Srbija

Zanemarimo na trenutak logističke poteškoće koje onemogućavaju da 480 banana stane u naš stomak i obratimo pažnju na kalijum. Obična banana sadrži oko 450 miligrama kalijuma, što je čini odličnim izvorom elektrolita. Joni kalijuma teku kroz naša tela, održavajući balans tečnosti u nama i igrajući ulogu u grčenju mišića, kao i nervnim impulsima. Ćelije u gotovo svakom tkivu u našem telu imaju kalijumske kanale.

Bilo bi praktično nemoguće pojesti umerenu smrtnu dozu kalijuma (oko 635 grama), ali je element daleko smrtonosniji kada se ubrizga direktno u krvotok, kada ogroman i iznenadni dotok preplavi telo. To nam je poznato zbog smrtonosnih injekcija, gde je kalijum-hlorid poslednja hemikalija koja zaustavlja kucanje srca.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.