Najveća etnička manjina u Sjedinjenim Državama neprimetna

Zašto je najveća etnička manjina u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo neupadljiva i izuzetno tiha?

Najveća etnička manjina u Sjedinjenim Državama neprimetna Foto: Profimedia

Na snegom pokrivenom brdu koje gleda na reku Šebojgan nalazi se Valderhaus, verna replika austrijske planinske kolibe. Sagradila ju je porodica Koler iz Viskonsina u 1920-im u čast daleke zemlje odakle je potekao njen otac, Džon Mihael Koler, koji je imigrirao u Ameriku 1854. godine kada je imao tek 10 godina.

Saznajte i: Kada su nacisti hodali Sjedinjenim Američkim Državama

Džon Mihael se doselio u Šebojgan, oženio kćerkom drugog nemačkog imigranta, koji je bio vlasnik lokalne livnice, i preuzeo biznis svoga tasta. Od pravljenja raonika, posao je pretvorio u pravljenje cevi. Danas je Koler najveći proizvođač klozeta i kada u Americi. Herbert Koler, gazda i unuk osnivača ima toliko posla da je u stanju da se bavi svojim najvećim hobijem - golfom - i to veoma ozbiljno.

Otkrijte i: Čuvari nasleđa u ratu za umetnost

Amerikanci nemačkog porekla su najveća individualna etnička grupa u Sjedinjenim Državama, ukoliko Hispanose podelimo na Amerikance meksičkog porekla, Amerikance kubanskog porekla i sl. U 2013. na osnovu popisa, 46 miliona Amerikanaca je potvrdilo da ima nemačko poreklo, što je mnogo više od onih koji su tvrdili da su im koreni irski (33 miliona) ili engleski (25 miliona). U mnogim predelima na severu SAD, Amerikanci nemačkog porekla nadmašuju bilo koju drugu grupu. Oko 41 odsto ljudi iz Viskonsina ima tevtonsko poreklo.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.